Bizarre nasleep verdwijningszaak Peters moest ook Ruud Loman verdwijnen?

Hij is door een harde trap tegen zijn hoofd doof aan één oor. En staat door een beschadigd evenwichtsorgaan wat wiebelig op de benen. Een potje tennis of een rondje fietsen, het gaat Ruud Loman tegenwoordig moeilijk af. Maar hij prijst zich gelukkig dat hij nog leeft. Want de man die in de nacht van 11 op 12 juli dit jaar zijn flatwoning aan de Dr. J.C. Hartogslaan in Arnhem binnendrong had maar één missie: moord. Een missie die mislukte omdat Loman vocht als een leeuw.

De Arnhemmer is één van de belangrijkste getuigen in de verdwijningszaak Henk Peters, waarover we in mei dit jaar een onthullende uitzending hadden. Verdachte Frans J. had Loman, die hij kende van de tennisclub, benaderd om hem te helpen bij de internetbetaling voor een nieuw kentekenbewijs voor een Volkswagen Golf. Omdat Loman niet wist dat het de Golf betrof van de vermiste hobbyfotograaf Henk Peters had hij te goeder trouw aan het verzoek gehoor gegeven. Gewoon als vriendendienst. Maar dat kwam hem bijna duur te staan, omdat de overschrijving voor de recherche het eerste concrete spoor was in het tot dan toe moeizaam verlopende onderzoek. Loman werd aangehouden, maar al snel werd duidelijk dat niet híj vermoedelijk achter de verdwijning zat, maar parkeercontroleur Frans J.

                                                                   Frans J.

Vrijspraak

Hoewel de recherche in de daaropvolgende maanden een indrukwekkende vracht aan bewijs tegen J. wist te verzamelen, werd de Oosterbeker op 9 februari dit jaar tot verbijstering van recherche en nabestaanden vrijgesproken. Sindsdien is Frans J. dus vrij man. Maar het is de vraag of hij dat nog lang zal blijven, want de Oosterbeker wordt inmiddels officieel verdacht van een nieuw ernstig misdrijf: betrokkenheid bij de poging tot moord op Ruud Loman.

“Ik had die dag bij mijn andere huis in Velp in de tuin gewerkt”, vertelt Loman, “en zat in mijn flat in Arnhem lekker uit te blazen. Het was warm geweest die dag, de balkondeur stond open. Tegen middernacht, toen ik in mijn stoel half zat in te dommelen, stond er opeens een in het zwarte geklede en gemaskerde man in de woonkamer, die me meteen een enorme schop tegen mijn hoofd gaf. Ik tuimelde achterover, was even dizzy, maar besefte ook; nu moet ik vechten voor mijn leven. En dat maakte een enorme kracht in me los. Ik stond meteen op en stortte me op de indringer. Bij de worsteling die ontstond wist ik het masker af te rukken. Hierop vluchtte hij naar de voordeur, loste één schot in mijn richting en verdween. Ik zakte in elkaar en kwam een paar uur later heel even bij. Ik had net de kracht om 112 te bellen en dat was mijn redding. De kogel bleek door mijn lichaam te zijn gedwarreld en is in mijn bekken blijven steken. Ik was veel bloed verloren en had dood kunnen zijn.”

De flat van Ruud Loman aan de Dr. J.C. Hartogslaan in Arnhem

Gedetailleerde omschrijving

Ruud Loman zegt de dader goed te hebben gezien. “En het was niet Frans J., al schijn ik dat door alle commotie in eerste instantie wél tegen de politie te hebben gezegd. Het was echter een blonde man met blauwe ogen. Een Europees type, of Oost-Europees, dat zou ook nog kunnen. Ik kan hem tot in detail omschrijven, maar de politie vindt het geloof ik nog te vroeg voor een compositietekening.”

Al was de schutter volgens Loman dus niet Frans J., de recherche denkt daar heel anders over en vermoedt dat het wel degelijk de parkeerwachter zelf was die de trekker overhaalde. Loman kan zich door de traumatische gebeurtenissen hebben vergist, zo vermoeden ze binnen het TGO, of later bepaalde dingen voor zichzelf hebben ingevuld. Duidelijk is in ieder geval dat Frans J. een motief kan hebben. Misschien ligt dat in de belastende verklaringen die Loman heeft afgelegd in het Henk Peters-onderzoek. Of wellicht wilde hij de Arnhemmer, als belangrijke getuige, in aanloop naar het hoger beroep het zwijgen opleggen.

Sleutelbossen

De politie is vooralsnog terughoudend over de voortgang van het onderzoek, maar duidelijk is wel dat het TGO Hartogslaan alles uit de kast trekt om de zaak rond te krijgen. Vele ex-vriendinnen, met wie J. via datingsites heeft aangepapt, zijn inmiddels gehoord en op verschillende locaties is huiszoeking gedaan.

Volgens Loman vermoedt de recherche dat de dader met een sleutel zijn woning is binnengedrongen. Frans J. beschikte namelijk over vele sleutelbossen, zo bleek na zijn aanhouding voor de Henk Peters-zaak, waarvan de herkomst niet altijd kon worden vastgesteld. Wellicht had hij ooit, tijdens een van zijn bezoekjes aan Loman, een sleutel in zijn broekzak laten glijden en deze nu aan de schutter meegegeven, danwel zelf gebruikt om de woning binnen te gaan. Loman zelf is er echter van overtuigd dat de verdachte via de voorkant van de flat naar boven is geklommen. “Op de railing van mijn balkonhek is een stukje verf afgesprongen. Ik denk dat daar een haak van een touw heeft gezeten.”

Loman hoopt dat Frans J. snel wordt aangehouden. En met hem vele anderen uit de omgeving van de Oosterbeker. Want de vrees bestaat dat hij – als hij iets met de moordpoging te maken heeft – nog meer slachtoffers zal maken. Niet voor niets trof de politie na de aanslag op Loman speciale veiligheidsmaatregelen voor onder andere enkele exen van Frans J.

Hoger beroep

Dat de parkeerwachter nog niet is aangehouden moet wel betekenen dat de recherche nog onvoldoende “ernstige bezwaren” tegen hem heeft. Ondanks dat hij kort voor de aanslag op Loman (weer) verdacht internetgedrag heeft vertoond en er beveiligingsbeelden zijn van een qua postuur “op Frans J. gelijkend persoon”, die zich rond het tijdstip van de aanslag in de omgeving van de Hartogslaan bevond.

Mocht het met deze zaak uiteindelijk niets worden, dan is er altijd nog het hoger beroep in de Henk Peters-zaak, waarvan de inhoudelijke behandeling begint op 27 februari volgend jaar. En meer dan ooit zijn ze er bij politie en justitie van overtuigd dat het dan wél tot een veroordeling komt.

Henk Strootman
Redactie Peter R. de Vries

Veel lullen en schrijven oplossen ho maar nada.

Be Sociable, Share!

Tags: , , ,

Leave a Reply